Historik

Från två Pingstförsamlingar i Skärstad till en Pingstförsamling i Kaxholmen.

Den 6 april 1930 samlades två bönegrupper i norra Skärstad (norra och västra) i drängstugan i Hov och bildade Elimförsamlingen i Skärstad. Den nybildade församlingen bestod av 58 medlemmar. Den 26 oktober 1930 invigdes Elimkapellet.

I södra Skärstad (som numer heter Kaxholmen) byggde bönegruppen, som var utpost till Huskvarna Filidelfiaförsamling, ett kapell 1932 som också fick namnet Filadelfia. År 1935 bildades en egen församling, Filadelfilaförsamlingen i södra Skärstad och bestod av 66 medlemmar.

Det fanns nu två pingstförsamlingar i Skärstad och med tiden samarbetade man mer och mer.

År 1963 förenades församlingarna i norra och södra Skärstad till en församling – Skärstads Pingstförsamling.

I maj 1980 togs första spadtaget för den nya Pingstkyrkan på Tunnlandsvägen i Kaxholmen. Under 18 månader nedlade församlingsmedlemmar ca 15.000 timmar frivilligt arbete. Första helgen i november 1981 invigdes Pingstkyrkan i Kaxholmen.

Kapellet Filadelfia revs och där finns nu en livsmedelsaffär och pizzeria. Den 5 november 1994 hölls sista offentliga mötet i Elim. Det såldes kort tid därefter och används som bostad.

År 2017 bytte Skärstads pingstförsamling namn till Pingstförsamlingen i Kaxholmen.

Pingstförsamlingen i Kaxholmen var från början två församlingar, Elimförsamlingen och Filadelfiaförsamlingen, en i norra Skärstad och en i södra Skärstad. 

 

Kapellen

elim

 

filadelfiakapellet

 

filadelfia kaxholmen

Login